گریتینگ (grating) یکی دیگر از توری های فلزی است که از نظر شکل ظاهری بیشتر ساختار شبکه ای دارد و البته با مقاومت و ضخامت بیشتر که بخاطر همین ویژگیها،این محصول کاربردهای متنوعی دارد.
گریتینگ شبکه ی فلزی مقاوم متشکل از نوارهای فلزی ضخیم است که به صورت طولی و عرضی در کنار هم قرار میگیرند. این محصول دارای مقاومت بالا، ظاهر خوب، وزن پایین، امکان عبور هوا، نورگیر، قیمت مناسب و کاملا اقتصادی است.این شبکه فلزی در اشکال مختلف نظیر: مربعی، سینوسی، مثلثی و… به یکدیگر متصل می شوند که در نهایت صفحات، حالت مشبک گرفته و نوع فلزی آن از تسمه و میلگرد تهیه می شود. در صورت تمایل به جلوگیری از فرسایش فلز و زنگ زدن می توان آن را آبکاری یا رنگ کرد که در برابر عوامل محیطی، شرایط اسیدی، رطوبت و… مقاوم شوند.
موارد استفاده گریتینگ
از جمله موارد استفاده ی این محصول میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- سقف کاذب
- پوشش کف
- پانل های حفاظتی
- پلکان
- درپوش کانال های آب شهری
- کفی پله کارخانه ها و نیروگاهها و پالایشگاهها
- نورگیرها، پل و…

گریتینگ و اجزای آن
گریتینگ از چند بخش تشکیل شده است که در کنار هم و پس از اتصال،محصول مورد نظر را در خروجی حاصل می شود.هر کدام این اجزا با توجه به کارایی و میزان تحمل بار و فشار و همچنین محیط مورد استفاده،طراحی و تعبیه میشوند.
تسمه بابر
تسمه مهم ترین بخش شبکه ی گریتینگ است که میزان مقاومت، کشش و تحمل بار به آن ها بستگی دارد. در تعبیه تسمه باربر از تسمه های ماشین کار استفاده می شود بسته به اینکه گریتینگ برای چه کاری موردنظر است و بر اساس سفارش مشتری ، محل نصب نوع تسمه ها متفاوت خواهد بود. میزان استحکام و توان گریتینگ به ارتفاع، ضخامت و طول تسمه بستگی دارد یعنی در صورت افزایش ضخامت و ارتفاع میزان مقاومت افزایش و در صورت بلند بودن طول تسمه و دهانه مقاومت کاهش می باید.
رابط گریتینگ
از تسمه و میلگرد رابط هایی تهیه می شود که کاربرد اصلی آن حفظ شکل هندسی شبکه ی گریتینگ است و رابط و تسمه به صورت عمودی به یکدیگر متصل می شوند. وزنی بر رابط تحمیل نمی شود و تنها استحکام و حفظ ظاهر و شکل هندسی محصول را بر عهده دارد. ضخامت و فاصله بین آن ها تاثیری در میزان مقاومت شبکه ندارد و تنها عبور و مرور را تسهیل می کند. به عنوان مثال در مکان های پر رفت و آمد فاصله بین رابط ها بسیار کم است تا مشکل گیر کردن پاشنه کفش در شبکه رخ ندهد کاهش فاصله رابط ها ممکن است موجب بروز مشکلات جوش شود به همین دلیل در چنین شرایطی از دستگاه های مخصوصی جهت جوش دادن استفاده می شود.
نگهدارنده
نگهدارنده ها وظیفه ثابت نگه داشتن تسمه ها را برعهده دارد و در توان باربری شبکه تاثیر نخواهند داشت بلکه تنها روی ظاهر سازه تاثیرگذار هستند. می توانند در انواع و اقسام مختلف مثل میلگرد، تسمه و نیم تسمه در نظر گرفته شوند.
چشمه
منظور از چشمه یا مش بندی فاصله بین تسمه های باربر و رابط ها است. هر چه فاصله بین تسمه های باربرها کمتر باشد استحکام شبکه افزایش خواهد یافت. البته در تعیین این فواصل، مکانی که شبکه در آن قرار می گیرد و میزان استحکام نیز باید در نظر گرفته شود. مورد دوم فاصله بین رابط ها است که باید از فاصله بین باربرها بیشتر باشد. مش بندی در وزن گریتینگ تاثیرگذار است. چشمه با دو عدد به صورت w*z نمایش داده می شود منظور از اولین عدد، فاصله بین تسمه ها و منظور از عدد دوم فاصله رابط ها بر حسب میلی متر است.

روش تولید
امروزه پانچ و برش قطعات به صورت سنتی و مدرن صورت می گیرد. تفاوت این دو به نحوه اتصال تسمه به نگهدارنده برمی گردد.
در روش سنتی جهت اتصال نگهدارنده و باربر شیارهایی روی سطح ایجاد می شود سپس نگهدارنده ها در فضای مشخص شده تعبیه می شوند. یکی از معایب این روش بروز خطاهای انسانی حین اتصالات و کاهش توان تسمه باربری می شود. به علاوه در صورت تمایل به گالوانیزاسیون، شیارها موجب عدم پوشش کامل سازه می شوند در نتیجه سازه دچار فرسایش و خوردگی خواهد شد.
در مقابل روش سنتی، روش مدرن قرار دارد که الکتروفورج نامیده می شود. مزیت روش الکتروفورج نسبت به سنتی قدرت بالاتر، استحکام بیشتر و وزن کمتر و سرعت در تولید است. در روش الکتروفورج کیفیت موارد اولیه بسیار اهمیت دارد و ضخامت و ابعاد قطعات باید کاملا یکسان باشند اما در روش سنتی چنین الزامی وجود ندارد.
معایب برش قطعات به صورت سنتی:
- نسبت به روش های جدید بازدهی کمتری دارد.
- مرغوبیت و کیفیت روش های جدید نسبت به سنتی تا حدودی بهتر است چرا که در روش سنتی هنگام پانچ کردن ممکن است خطای انسانی رخ دهد.
- هزینه مواد اولیه مثل تسمه و میلگرد، شکل ظاهری، ضخامت و ابعاد در قیمت گریتینگ تاثیرگذار هستند.